Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2012

CHLEBEK Z FRYWOLITKĄ

Żeby powstał chlebek należy: garść zakwasu zalać szklanką wody, dodać szklankę mąki razowej, bądź żytniej, bądź graham. Wymieszać, zostawić w temp. pokojowej na noc na przykład. Zakwas bierze się od osoby, która piekła chleb i zostawiła trochę zakwasu dla koleżanki. Ew. zakwas robi się samemu i jest to proces podobny do kiszenia żurku. Ew. kupuje się dobry, gęsty żurek w sklepie i bierze ok. 2 szklanek (już bez odstawiania). Kiedy wstaniemy rano natychmiast pędzimy do naszego gara z zakwasem i dodajemy doń: 1/8 kostki drożdży, 5 łyżeczek soli, ok. 1.5 l wody i 2 kg mąki (typ 650). Mieszamy aż się wszystko połączy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 2 -3 godziny do wyrośnięcia. Nie musimy długo wyrabiać, to nie jest babka drożdżowa. Kiedy ciasto urośnie wyrabiamy go jeszcze raz przez chwilę, garść odkładamy do pojemniczka TO ZAKWAS, a resztę dzielimy na 3 części i rękami umoczonymi w oleju wkładamy do foremek. Foremki o dł. 35-40 cm wykładamy wcześniej papierem do

ANIOŁKI PRZED STARTEM

Do świąt jeszcze daleko, ale... towarzystwo powoli się przygotowuje                              do odlotu...

GWIAZDEK NIGDY DOSYĆ